2025 Maserati Grecale Folgore First Drive: Karkeasti käännetty “sähköinen Maserati SUV”

Riya

Updated on:

LECCE, Italia – Maserati uskoo, että asiakkaiden tulee päättää, siirtyvätkö he sähköön ja milloin. Samalla kun se rakentaa sähköautovalikoimaansa autoilijoille, jotka ajattelevat, että kaksoisturboahdettu V6-moottori vastaa hevosenkenkärapua autoissa – seuraavan sukupolven Quattroporte ja Levante ovat erityisesti sähköisiä – se kehittää ja myy edelleen bensiinikäyttöisiä autoja niille. jotka ovat vähemmän kuin innostuneet akkuteknologiasta .

Se lanseerasi Grecalen , sen pienimmän SUV-mallin ja huomattavalla marginaalilla edullisimman mallinsa, vuonna 2022, ja se toi alun perin saataville joko neli- tai kuusisylinterisellä moottorilla. Veto, joka kannatti: Porsche Macaniin suunnatusta Grecalesta on ennustettavasti tullut italialaisen yrityksen myydyin malli. Valikoima laajenee myöhemmin tänä vuonna täysin sähköisellä 2025 Maserati Grecale Folgorella. Italian kielessä sen nimi tarkoittaa “salamaa”, joten se on hauskaa.

Jotkut autonvalmistajat, kuten Mercedes-Benz , erottavat sähkö- ja bensiinikäyttöiset mallinsa yhdistämällä sähköautot alabrändiksi ja antamalla niille voimansiirtokohtaisen suunnittelun. Maserati näkee tämän lähestymistavan väylänä, jota on parasta kiertää, joten Folgore ei huuda: “Hei, ihmiset, katsokaa minua: olen sähköinen!” Se näyttää melko paljon mäntäkäyttöiseltä Grecalelta pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta. Se on tahallista.

”Auton muodon osalta emme halua muuttaa asiakkaan käsitystä. Asiakkaamme tuntevat Maseratin luksusbrändinä, mutta meidät tunnetaan myös italialaisesta designista. Emme halua olla yleisiä; haluamme olla ajattomia. Emme halua seurata trendiä. Missiomme on saavuttaa visuaalinen pitkäikäisyys”, Maseratin suunnittelija Andrea Bruno kertoi minulle Grecale Folgoren lanseerauksen sivussa. “Nämä trendit etenevät nopeasti. Kuukausi, kaikki rakastavat sitä. Kuukautta myöhemmin kaikki ovat jo unohtaneet sen. Meidän on tehtävä jotain ajatonta.”

Jotkut Folgoreen tehdyt visuaaliset muutokset auttavat parantamaan ajomatkaa vähentämällä ilmanvastuskerrointa. Edessä on uusittu säleikkö, jossa on paljon pienempi avoin alue. Takana Maserati lisäsi uudelleen suunnitellun ilmanhajottimen. Kuparinväriset korostukset tekevät Folgoresta myös erottuvan, ja bensiinikäyttöisen mallin kolme lokasuojaan asennettua ilmanottoaukkoa on täytetty ja varustettu LED-valoilla.

Rame Folgore, maaliväri , joka vaihtuu harmaan ruskeasta riippuen siihen osuvasta valosta, on myös sähköautokohtaista. Se on väri, jonka näet galleriassamme yllä. Saatavilla myös muita värejä. Lopuksi Folgorelle luotiin uudet vanteet, joiden koko vaihtelee 19-21 tuumasta.

Sisätilojen asettelu säilyy ennallaan. Kuljettajan edessä on 12,3 tuuman digitaalinen mittaristo, joka ulottuu ohjauspylvään päälle, ja keskipinoa hallitsee pari kosketusnäyttöä. Yläosassa on 12,3 tuuman yksikkö, joka näyttää infotainment-järjestelmän, joka saa kourallisen vain sähkökäyttöisiä valikoita. Sen alapuolella, aivan kömpeleiden painikkeiden rivin alla, joilla valitaan pysäköinti, peruutus, vapaa tai ajo, on 8,8 tuuman yksikkö, joka tuo ilmastointijärjestelmän eri valikot ja muut sekalaiset ominaisuudet sormiesi ulottuville. Viileä, älykellomainen kello pysyy kojelaudan keskellä muistutuksena siitä, että Maserati tasapainottaa jatkuvasti perintöään ja tulevaisuuttaan.

Kuparinväriset yksityiskohdat, mukaan lukien ompeleet ja jotkin verhoiluosat, kuvaavat Folgorea sähkömallina, ja verhoilu, jolla istut, on saattanut asua kalastusveneessä toisessa elämässä. Econyl-niminen se on valmistettu kierrätetystä nailonista, kuten vanhoista kalastusverkoista, tehtaiden kangasjätteistä ja vanhasta matosta. Ei, se ei haise tonnikalalta, ja ei, et voi sanoa, että se oli kerran roskaa; se onnistuu näyttämään ja tuntumaan korkeatasoiselta.

Vaikka Folgore ajaa sisaryritykseltä Alfa Romeolta lainatun Giorgio-alustan evoluutiota , sen kutsuminen uudelleen nyljetyksi Stelvioksi olisi julman epätarkka. Maserati teki merkittäviä muutoksia arkkitehtuuriin rakentaakseen Grecalen sen päälle, ja sitten se teki lisämuutoksia sähköistääkseen sen. Apurungot ovat esimerkiksi uusia, ja suuri osa virityksestä on tehty nimenomaan Folgorelle.

Folgoren teho tulee parista sähkömoottorista (yksi per akseli), jotka imevät mehua matkustamon alle asennetusta 105 kilowattitunnin litiumioniakusta. Pakkaus on ennemmin litteä kuin T-muotoinen kuten GranTurismo Folgoressa, koska Maserati halusi sähköauton tarjoavan täsmälleen saman sisätilan kuin tavallinen Grecale – ja kunniaksi se onnistui. Siksi ei ole frunkia; Maserati harkitsi sitä, mutta päätti, että tavaratilassa on runsaasti tilaa, mukaan lukien piilotettu säilytyslokero lattian alla.

Voimansiirto tarjoaa pysyvän tien läpi kulkevan nelivetoisen vääntömomentin jakautumisen, ja sen kokonaisteho on noin 550 hevosvoimaa ja 605 naulajalan vääntömomentti. Kontekstia varten Grecale Trofeo – tehokkain bensiiniä polttava malli, jossa on kaksoisturboahdettu 3,0 litran V6 – numerot ovat 523 ja 457. Paperilla sähköauto on ylpeä suorituskyvyn mestarina.

Tiellä se on erilainen – hanki Trofeo, jos haluat tasaisen suorituskyvyn. Se kiihtyy 62 mph pysähdyksestä 3,6 sekunnissa, kun taas Folgoressa se on 4,1 sekuntia. Kahden muunnelman välisen suuren vääntömomentin eron varjostaa vielä suurempi painoero. Maserati sanoo, että akku painaa noin 1500 kiloa; Se on kuin Citroën 2CV:n ja sen kuljettajan kiinnittäminen tavallisen Grecalen katolle. Folgoren paino on noin 5 467 puntaa, kun se painaa 4 629 puntaa raskaimmin polttavassa polttoaineessa. Lähestymme Ford F-150 Raptor R  -nurmea. Tämä ei koske Maseratia: sähköauto painaa huomattavasti enemmän kuin vastaava bensiinikäyttöinen malli.

Vaikka GranTurismo Folgore käyttää 800 voltin sähköjärjestelmää, Grecale on rakennettu 400 voltin arkkitehtuurin ympärille, jonka maksimi latausnopeus on 150 kilowattia. Lataus 20 %:sta 80 %:iin voi kestää noin puoli tuntia oikeissa olosuhteissa, ja Maseratin arvioitu kantama Euroopan WLTP-testaussyklillä on 264-311 mailia kokoonpanosta riippuen. EPA:n arviot ovat alhaisemmat.

“Kuvitelimme (Grecale Folgoren) päivittäisenä kuljettajana. Se ei ole superurheilullinen (kuten GranTurismo Folgore). Joten päätimme käyttää 400 voltin järjestelmää, joka voi ladata jopa 150 kilowattia. Uskomme, että se riittää tälle autolle”, sanoi Andrea Zizak, Grecale Folgoren suunnitteluautolinjan johtaja. Vertailun vuoksi GranTurismo Folgore pystyy kestämään jopa 270 kilowatin latausnopeuden.

Käynnistät Folgoren painamalla ohjauspyörän sinistä “käynnistysmoottori” -painiketta (vaikka sinulla ei ole moottoria) ja laitat sen Driveen painamalla keskipinon “D” -painiketta. Noudattaisit täsmälleen samaa järjestystä V6-moottorilla varustetussa mallissa. Erot kuitenkin päättyvät tähän. Kuuluvan kuusisylinterisen sijaan saat hiljaisuuden, jonka nopeasti rikkoo keinotekoinen, moottorin kaltainen ääni, joka tunkeutuu ohjaamoon kaiuttimien kautta. Katsojat voivat myös kuulla sen, koska se johdetaan myös ulkoisten kaiuttimien kautta, joista kaksi sijaitsee takapuskurin alla. Melun luominen sähköautoille liikkeessä on laki ilmeisistä turvallisuussyistä, mutta Zizak vitsailee, että “ihmisten on kuultava sinun tulevan, kun saavut Maseratilla.”

Kuten useimmat sähköautot, erityisesti tällä markkinasegmentillä, Folgore tarjoaa tasaisen, lineaarisen ja nopean kiihtyvyyden. Mielenkiintoinen sivuvaikutus saman mallin bensiini- ja akkukäyttöisten versioiden myynnissä on, että voimansiirron erot hyppäävät heti huomaamaan. Verrattuna jopa Grecalen nelisylinteriseen perusversioon, Folgore tuntuu vähemmän raivostuneelta ja paljon rennommalta – onko se hyvä vai huono asia, riippuu pitkälti näkemyksestäsi Maseratin imagosta ja etsimistäsi ominaisuuksista. luksusmaasturissa.

Maserati säilytti bensiinikäyttöisen Grecalen ohjaus- ja ilmajousituslaitteiston, mutta viritti kaiken uudelleen ottamaan huomioon lisätyn painon ja erilaisen painojakauman, joten Folgore tarjoaa monella tapaa tutun ajotuntuman. Se on mukava, jopa epätasaisilla teillä, mutta se on sidottu mukavuusasteikon urheilulliseen puoleen. Jos se olisi pehmeämpi, se ei tuntuisi Maseratilta – yritys on tunnettu ylellisyydestään, mutta suorituskyky on aina ollut osa sen DNA:ta. Jos se olisi kovempi, se olisi todennäköisesti liian ankara kohdeyleisölle; tämä on urheilullinen perheauto, ei nostettu MC20, joka on rakennettu hävittämään kierrosennätyksiä. Se on huomattavasti pohjaraskaampi kuin muut Grecale-versiot, joten se ei ole yhtä kevyt jalassa nopeatempoisella mutkaisella tiellä, ja ohjaus on miellyttävän suora, mutta se ei anna paljon palautetta.

Zizak kertoi minulle, että yksi Maseratin insinööritiimin täytyi ratkaista Grecalen sähköistämisen jälkeen matkustamon melu. Ilman moottorin huminaa pienten äänien kuoro pyrkii kuulumaan. Ääntä vaimentavan materiaalin lisääminen piti monet näistä äänistä hiljaisina, mutta tuulen melu – varsinkin moottoritien nopeuksilla – pysyy paremmin havaittavissa Folgoressa kuin esimerkiksi Trofeossa. Se ei ole huono, mutta se on olemassa.

Ajotilaa on neljä: GT, Sport, Off-Road ja Max Range. GT on vakiotila; se on se, josta aloitat Folgoren käynnistyttyä. Sport terävöittää kaasun vastetta, jäykistää jousitusta ja lisää keinotekoista moottorin ääntä, kun taas Off-Road lisää maavaraa varmistaakseen, että kivet ja muut esteet eivät muuta alustaa nyrkkeilysäkkiksi jalkakäytävällä. Max Range on tarkoitettu niille “oh, jees, me loppuu kantama” -hetkiin. Sitä on parasta käyttää, kun akun varaus laskee alle 16 %:n Maseratin mukaan, koska se hallitsee huomattavasti kaasuvastetta ja rajoittaa ilmastointijärjestelmän tehoa. Se rajoittaa myös huippunopeuden 80 mph:iin, vaikka se on vähemmän haittaa kuin laiska kaasupoljin ja laiska ilmastointi.

Kuljettajan istuimelta käsin ohjaamossa käytetyt materiaalit tuntuvat sopivan laadukkailta Maseratin nimen mukaisilta. Brändi ottaa rakennuslaadun vakavasti, ja Grecale on todella mukava paikka matkustaa. Tekniikka on kohtuullisen helppokäyttöinen. Jopa kahden näytön asennus ei ole niin pelottava kuin se saattaa aluksi näyttää. Kaikki on siellä, kun tarvitset sitä, mutta se ei ole kasvoillasi, kun et tarvitse. Jokainen Grecalen versio tuntuu edelleen autolta kuin isolta metalliselta älypuhelimelta, jossa on pyörät ja istuimet. Ainoa poikkeus on äänenvoimakkuuden liukusäädin, joka sijaitsee epämukavasti alemman kosketusnäytön oikealla puolella, jossa se on paljon lähempänä etumatkustajaa kuin kuljettajaa.

Myös ohjauspylvääseen kiinnitetyt vaihdevivut tulevat bensiinikäyttöisestä Grecalesta, mutta Folgoressa niillä on aivan eri tarkoitus: ne on yhdistetty jarruenergian talteenottojärjestelmään . Kun valitset pienimmän regen-määrän, voit rullata, kun nostat jalkasi kaasupolkimelta, ja suurimman regen-määrän valitseminen mahdollistaa yhdellä polkimella ajamisen. Maserati ohjelmoi myös useita tasoja väliin, mukaan lukien keskitie, joka tuntuu hieman moottorijarrulta mäntäkäyttöisessä autossa. Pidän tästä regenin lähestymistavasta: Tarjoa erilaisia ​​vaihtoehtoja ja anna kuljettajan (jonkun, joka saattaa olla ensimmäistä kertaa sähköauton omistaja) kokeilla niitä kaikkia, ennen kuin päätät, mikä sopii heille parhaiten.

Tämä ajattelutapa tiivistää Folgoren parhaiten. Yksinkertaisesti sanottuna se on sähköinen Grecale.

Ostajana sinun tärkein valintasi on se, haluatko sähköauton . Kaikki muu jatkuu. Riippumatta siitä, minkä voimansiirron valitset, et saa enemmän tai vähemmän tekniikkaa, et saa enemmän tai vähemmän sisätilaa, etkä saa radikaalisti erilaista muotoilua. Jopa suorituskyvyn suhteen Folgore ja Trofeo laskeutuvat enemmän tai vähemmän samalle palloalueelle.

Vuoden 2025 mallina valmistuva Folgore rakennetaan samassa tehtaassa lähellä Roomaa kuin muut Grecale-versiot. Hintatietoja ei ole vielä julkaistu, mutta Maserati ilmoitti, että jokainen ostos sisältää seinään asennettavan laturin ja sen Public Charge -sovelluksen.

Riya
+ posts
Hei siellä! Olen Riya Singh, omistautunut äiti kokopäiväisessä seikkailussa ja osa-aikainen kotitalouspäällikkö. Äitiyden kauniissa kaaoksessa jongleeraaminen on vahvuuteni, ja minulla on ilo luoda rakastava koti perheelleni. Vanhemmuuden lisäksi kiinnostukseni kohteina ovat viihteen, autojen, politiikan ja henkisyyden monipuoliset maisemat. Olipa kyseessä vangitseva elokuva, pysyminen ajan tasalla automaailman uusimmista asioista, ajatuksia herättäviin poliittisiin keskusteluihin osallistuminen tai lohdutuksen etsiminen hengellisistä pyrkimyksistä, arvostan elämän monipuolisuutta. Liity kanssani tälle matkalle, jossa äitiyden roolit ja kotitalouden johtaminen kietoutuvat viihteen, autojen, politiikan ja henkisyyden kiehtoviin alueisiin. Jaetaan tarinoita, oivalluksia ja naurua matkan varrella!

Leave a Comment